Gordon Ramsay őszi sütőtök ihlete
A sütőtök, őszi erdő vadgombái, és a szarvasgomba kínálja azokat az ízeket, amelyekkel késő őszi estéken előhívhatjuk a nyárvége és ősz utolsó napsugaras emlékeit.
Érdeklődj a Gombapont üzelteinkben az akcióról!
Hozzávalók:
Sütőtökrémleveshez:
- 1 sütőtök (kb. 1,5 kg), nem túl nagy, nem túl kicsi
- Tengeri só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 fej fokhagyma, vízszintesen kettévágva
- Egy maroknyi rozmaringág,
- 1½ evőkanál olívaolaj, plusz egy kis extra a csorgatáshoz
- 1 hagyma, hámozva és apróra vágva
- Egy csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
- 30g frissen reszelt parmezán, plusz extra a tálaláshoz
- 800 ml forró sonkaleves vagy csirkeleves, vegán étrendűeknek zöldségalaplé
- 100 ml tejszín, vegán értrendűeknek növényi alapú laktóz- és tejmentes növényi főző, illetve habkrémeke
- 15g vaj, vegán értrendűeknek margarin, kókuszzsír
A vadgombákhoz:
- 1½ evőkanál olívaolaj
- 400g vegyes vadgomba (vargánya, rizike, trombita gomba stb. Gombapontokon szezonnak megfelelően megtalálhatóak), tisztítva és vágva
- 10g vaj
Elkészítés:
- Sütő Előmelegítése:
- Melegítsd elő a sütőt 170 fokra (150 fok, Gáz 3).
- Sütőtök Előkészítése:
- Vágd ketté vízszintesen a tököt, és távolítsd el a magokat – tartsd meg őket egy kis snackhez (lásd a tippeket alább).
- Kockázd be a tök húsát, sózd és borsozd meg, majd dörzsöld be a vágott fokhagymával.
- Helyezz rozmaringágakat és egy fél fokhagymát minden tökfele egy-egy darabjába. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd helyezd sütőlapokra.
- Sütőtök Sütése:
- Süsd a tökfeleket körülbelül 1 órán keresztül, amíg puha nem lesz; az idő függ a tök fajtájától, sűrűségétől és vastagságától. Kész, amikor könnyedén beleszúrhatod a kést a hús legvastagabb részébe.
- Vegyél ki rozmaringot és fokhagymát; a fokhagymát tedd félre későbbi felhasználásra. Még forrón kanalazd ki a tök húsát, és tedd félre. A héjat dobd el.
- A Sütőtökkrémleves Elkészítése:
- Melegítsd fel 1,5 evőkanál olívaolajat egy nagy lábasban, majd add hozzá a hagymát, és főzd 5-6 percig, amíg puha és áttetsző nem lesz.
- Kanalazd ki a hagymás lábasba a sült fokhagyma gerezdek húsát, majd add hozzá a szerecsendiót és egy kevés sót-borsot. Párold további 1-2 percig.
- Keverd bele a puha tököt és a parmezánt, majd öntsd fel a levest. Forrald fel, csökkentsd a hőfokot, és főzd 10-12 percig. Keverd bele a tejszínt, és melegítsd még 1 percig.
- Adagokban kanalazd a levest turmixgépbe, és turmixold, amíg sima lesz. Adj hozzá vajat, majd turmixold újra, amíg bársonyos állagú lesz. Öntsd vissza a levest egy tiszta lábasba, hogy újra melegítsd.
- Vadgombás Díszítés:
- Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd pirítsd meg a vadgombákat magas hőfokon néhány percig, amíg a kipárolgott nedvesség elpárolog, és a serpenyő száraz lesz. Add hozzá a vajat, ízesítsd sóval és borssal, majd vedd le a tűzről.
- Szarvasgomba mágia
-
- A krémleves tetejére reszelj borotvapengevékony szarvasgomba szeleteket: Nyári fekete, téli, fordrosbélű szarvasgomba, vagy
- adagonként félkávéskanál szarvasgombás vargánya-, gomba pesztót, pástétomot,, vagy
-
- néhány csepp szarvasgombás olívaolajjal meghintheted, vagy
.
-
- A pirított gombákat megfújhatod pumpás kiszerelésű szarvasgombás olivaolajjal.
- Tálalás:
- Öntsd a forró levest előmelegített tálakba, és kanalazd a pirított vadgombákat a közepére.
- Szórd meg parmezán forgácsokkal és frissen őrölt fekete borssal.
Tippek:
„Imádom a vadgombák mély komplex ízét, de ha nem tudod beszerezni őket, akkor a termesztett gombák is kiváló ízt adnak csiperke, barnacsiperke, laska, ördögszekér gombák is kiváló ízt adnak” – mondja Gordon. Hozzáteszi: „A gombák nagyon jól passzolnak a tökhöz, mert meleg, földes ízük van, ami szépen kiegészíti a tök ízét.”
A nagyobb szelet grillezett gomba, – vargánya, ördögszekér, – impozáns látványt nyújt, akár a krémleves tetején, akár külön tányéron kísérőként.
A szarvasgombával óvatosan bánj, a kevés mindig jobb! A szarvasgomba illata aromája hő hatására megsemmisül. Közvetlen hőnek ne tedd ki, meleg ételre cseppentve, fújva, 40 C’ körül nem lesz „bántódása”.