Ördögszekér gomba, csak semmi cicó, nálam van a gomba és nem félek használni…
Az Ördögszekér, avagy King Oyster gomba, a laska gomba nemzetség legnagyobb tagja. A többi laskafélétől eltérően nem rendelkezik kemény, fás szárral, amelyet nehéz lenne elfogyasztani, sőt egyes chéfek a tönkjét tartják többre, a steak-szerű állagáért és umamis ízéért. A mediterrán térségben és Magyarországon is őshonos, de leginkább ázsiai kínai, japán és koreai konyhákban használják. Közkedveltsége miatt nagy mennyiségben termesztik.
Gomba Kiválasztása:
Ha ördögszekér gombát vásárolsz, fontos óvatosan kiválasztani őket, mivel nem olcsóak. Válassz olyan gombákat, amelyek szárát szilárd és hibátlan. Általában jól tisztítottak és földtől mentesek, de ha észreveszel bármilyen szennyeződést, inkább könnyedén portalanítsd le, ne mossad meg őket. A kalapjuk meglehetősen érzékeny, tehát ha szép tálalást is szeretnél, válassz ép kalapokat.
Sült Ördögszekér Gomba Olvadó Vajban:
Hozzávalók:
- 2 nagyobb ördögszekér gomba
- olívaolaj
- 40g sótlan vaj, kockázva,
- 1 ág kakukkfű (opcionális)
- 1 gerezd fokhagyma, megütve/kés lapjával megroppantva (opcionális)
- szemcsés tengeri só, vagy hegyi só
Elkészítés:
- Vigyázz, és vágd ketté hosszában a gombákat. Enyhén irdald be, 2-5 mm-es átlós párhuzamos vágások) gombaszeleteken. Ez segíti a gomba egyenletes sütését és a fűszerezés mélyebb behatolását a gombahúsba.
- Melegíts fel egy serpenyőt magas hőfokon. Amikor a serpenyő majdnem füstöl, adj hozzá egy kevés olajat és a gombát vágott oldallal lefelé. Csökkentsd a hőfokot közepes-magasra.
- Süssed 3–5 percig a gomba méretétől függően, amíg szép aranyszínűvé válnak.
- Adj hozzá vajat a serpenyőhöz. Amint megolvadt, tedd hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát, majd sózd meg.
- Fordítsd meg a gombát, és locsold meg az alóla kikanalazott forró vajjal (döntsd meg a serpenyűdet), amíg teljesen átsülnek.
- Szűrd le papírtörlőn, szórd meg szemcsés tengeri sóval, és forrón tálald.
- Tálald salátával, kölessel, krumplipürével, rizzsel, rizottóval, tésztával, kuszkusszal. bulgurral, a fantáziádra bízzuk, nem nagyon tudod elszúrni, de néhány extra tippel még szolgálhatunk.
Eddig jó! Azonban nemzetközi gourmet helyzet fokozódik…
- Ördögszekér gomba enyhe íze lehetővé teszi, hogy erős ízek, például szójaszósz vagy fokhagyma mellett is jól érvényesüljön, ahogy ezt az ázsiai konyhaguruk tennék.
- Egy kis olasz – ázsiai világkonyha beütéssel kipróbálhatod szójaszósz-gellel és gomba-parmezán orzoval. (Orzo: olasz tömör kis tészták. Hasonló a magyar reszelt tésztához, avagy a tarhonyához)
- Ha végképp nem bírsz magaddal, akkor gombát szarvasgomba forgáccsal, kéksajt morzsával és éles cseresznye balzsamecettel szolgáld fel. A szarvasgomba ízt Terfézia szarvasgombás parajdi sóval, gombapesztóval, avagy pástétommal is elérheted, illetve bármilyen édes gyümölcsös balzsamecetet használhatsz)
- Vagy vegán létedre „Szt. Jakab kagylót” (vegan scallops) szeretnél, akkor az ördögszekér szárak vastagon körszeletelve „kagylókká” válnak és az átsült szeleteket szórd meg algaporral az extra tengeri íz érdekében. Ha mégsem ragaszkodsz a vegán módhoz, használhatsz oyster szószt és tényleg hiheted, hogy tenger nélkül jakab kagylóhoz jutottál.
- Vegan Scallops, Szt Jakab kagyló
- Ahogy mi csinálnánk a gomba unami ünnepén: – Visszatérve az alapállásba egyszerűen süsd meg vajban, majd végül adj hozzá apróra vágott friss fűszernövényeket (petrezselyem), citromlevet és bőségesen szórd meg ropogós tengeri sóval. tedd egy pirítósra és hintsd meg egy kis frissen őrölt borssal és parmezán forgáccsal.
Ördögszekér megrendelheted weboldalunkon és szállítási költség nélkül átveheted Gombapont üzleteinkben, vagy közvetlenül ott is megvásárolhatod.
Inspirációval szolgált: Great British Chefs