Jászszentandrás

Szeptember legeslegutolsó napján Jászszentandráson az IPA, Nemzetközi Rendőrszövetség magyar szekciójának jászszentandrási szervezete immár 10. alkalommal szervezte meg a szarvasgombás ételek főző- és sütőversenyét emlékére. A szarvasgombás főzőverseny természetesen Szarvasgombász Szövetség és Szarvasgombász Lovagrend  részvételünkkel valósult meg. Mi pedig immár az 5. éve próbálunk szerencsét és merjük össze amatőr tudásunkat a magyar szarvasgomba gasztronómia legnagyobb megmérettetésén.

Hogy kerül a szarvasgomba gourmet-ság és a nemzetközi rendőrszövetség egy napon a a kicsiny jászsági faluba megannyi külföldi és magyar vendéggel, látogatóval és főzőcsapattal?

Jászszentandrás a fekete nyári szarvasgomba országos és európai földrajzi értéktárba bejegyzett fővárosa. A faluban található továbbá a nemzetközi rendőrvilág nagy csodája, az egyedülálló, Arthur Troop IPA emlékpark és emlékmű. Az IPA (International Police Association) Nemzetközi Rendőrszövetség egy barátságon alapuló szervezet, melynek tagjai a világ 5 kontinensén, jelenleg aktív és nyugalmazott rendőri erők közösségéből áll. Közel 100 országban mindegy 360 000 tagja van. Arthur Troop 1935-ben csatlakozott az angol rendőrséghez, és a fenti célok jegyében 1950-ben megalapította az IPA-t, mely mára a világ egyik legjelentősebb szervezetévé vált.  Bármily furcsa a rendőrök nemcsak nyomozni, hanem barátkozni és szórakozni is szeretnek. A szervezet mottója „Servo per Amikeco”, azaz „Barátsággal szolgálni”.

Idén elmaradtak ugyan a kategória győzelmeink, sőt a vándorkupát sem mi vittük haza, de lelkünk örült mert a Magyar Gasztronómiai szövetség különdíjjal jutalmazta alkotásainkat:

Díj: A Magyar Gasztronómiai Szövetség Különdíja.

 

„Az ételsor minden elemét, mind alapanyagai, mind minőségét és esztétikai megjelenítését illetően megállná a helyét bármely kiemelt étterem vagy szálloda ajánlatában. Az ételek összeállítása és az ízek harmóniája ötletességet mutat, amelytől a kivitelezés minősége sem marad el.” – Kelemen Endre, Venesz díjas Mesterszakács, Magyar Gasztronómiai Nagykövet, Magyar Gasztronómiai Szövetség

„A szarvasgomba gasztronómiai felhasználásának új szintjét mutatták be. A szokásos szarvasgomba tojás-tejszín, olasztészta, olivaolaj, vaj kombinációk helyett a magyar konyha alapvető ételeit ötvözték a magyarföld elfeledett vagy mellőzött szarvasgombáival, – jászszentandrási fekete szarvasgomba, Choiromyces Fehér szarvasgomba, és Terfézia édes fehér szarvasgomba. Most már bizonyos, hogy Gurmandia Magyarország rejtett tartománya.”  Dr Bratek Zoltán az ELTE TTK nemzetközi hírű mikológiai szaktekintélye, a Első Magyar Szarvasgomba Szövetség elnöke és a Szent László Szarvasgomba Lovagrend nagymestere.

Íme versenysorunk amelyet bemutattunk a zsűrinek játékos, historizáló menükártya-szöveggel:

Menülap

Jászszentandrási IPA – Szarvasgombászszövetség Szarvasgomba Sütő-Főző versenye 2023. – Gombaponti vitéz Szarvasgomba Lovagok

Munkában a zsűri

Előétel: Szarvasgombás falatkák

5 puttonyos tokaji aszún úsztatott szarvasgombás kacsamáj terrin, modenai szarvasgombás balzsamecettel erezetten, kalácspirítóson szervírozva és fügeágyon érlelt zölddió koszorúval körítve.

Leves: Az Ezergombakincs Krémleves

Fenséges magyar erdők gombakincseit összegyűjtve, friss jászszentandrási fekete nyári szarvasgombával bolondítva és csalfa cérnametélt (Aranytű gomba, Enokitake, Flammulina velutipes) társaságában tálaljuk Myces San szamuráj szakács mester gombaleves átköltését. E nemes étel a helyi szarvasgomba, Tuber aesivum méltó dicsőségét hozza pazar asztalunkra.

Főfogás: Renaissance Húsoskáposzta Mátyás Királyi Lakomaasztaláról

Mátyás király udvarában, a gyöngyként felfűzött, napon szárított fehér szarvasgomba került a káposztás disznóságok és cupákok közé. Ahogy Mátyás, az Igazságos, szeretett Corvina codex-ei írják, ez a nemes gomba zsírokkal, bőrökkel, kollagénekkel cimborálva tud érvényesülni és kiteljesíti a királyi esszencia varázsát. A francia szakácsmesterek irigykednek e kulináris kincsre, hiszen évszázadokkal megelőztük őket. Hiába hozták a haute cuisine felkapaszkodott perigordi Tuber melanoasporum szarvasgombájukat. Az olaszok azonnal belátták az piemonti al tartufo bianco d’Alba szarvasgomba behozhatatlan hátrányát és inkább hozzájárultak az ízkavalkádhoz és Beatrix királyné itáliai főtt füstölt ajándék szarvasgombás sonkával gazdagította a káposztát. Csiribá-csiribú, vagy ahogy Harry Potter mondaná: „Wingardium Leviosa” használj szarvasgombát, Choiromyces meandiformis – ámen.

Desszert: Grízes Tészta Gurmandiából

Aki dudás akar lenni pokolra annak menni…, avagy hogy lesz az iskolai menzarémből tányérkirálynő! Teréz Anyu, a menzák kötényes főkötős dundi angyala útmutatása alapján készültünk. A tésztát al’dente főzzük, a grízt pedig pirítsuk és karamellizáljuk! Ne csapjuk a vizes darát a szétfőtt tésztára! Inkább házi baracklekvár pöttyökkel kerüljük a vegyes erdei gyümölcsíz elnevezésű általános adaléktrutyi használatát! A gourmet-ságot Főméltóságotoknak ma az édes homoki terfézia szarvasgombával biztosítjuk. Az ízkontrasztot-díszítést pedig gránátalma szórással tesszük kívánatossá. A használt bűbájszerdrog Mattirolomyces terfezioides.

Mottó:

Ezzel az ételsorral a reneszánsz kulinária időgépére ülünk és repülünk a királyi asztaltól a menzapadig, ahol az ízek és az elegancia egyesülnek az egyszerű étkek nagyszerűségével, hogy megörvendeztessék a szívet és a lelket.

Eskünkhöz híven, MI Szarvasgombalovagok, Szent László zászlaja alatt, Isten segedelmével, ősi magyar „huj, huj, hajrá” csatakiáltást rikoltva, fakanalat forgatva rontunk a hétköznapiság démonjait mészárolni

Kelt: Jászszentandrás, az Úr 2023. esztendejében, Szent Mihály, azaz Földanya havának 30. napján.

Védelmezőnk: Gombaszegi Ella