Ha még nem kóstoltál Champignon-t vagy Csiperkét (Agaricus bisporus), akkor itt az ideje, hogy bevezesd az étrendedbe ezt a finom csemegét! Ez a legelterjedtebb gombafajta, ami könnyen beszerezhető az élelmiszerboltokban.

A Gombaponton büszkén hirdetjük, hogy a csiperkén is túl van gombaélet. Mégis a pulton jelentős a csiperke kínálatunk. Nagyon egyszerű a magyarázat. – Attól, hogy a csiperke könnyen elérhető és hozzáférhető gombafajta, ettől még finom, és a gombák minden jó tulajdonságát hordozza. Legtöbbünk nem is ehetett volna életében gombát ha nincs a csiperke. Szóval mi is a csiperke titka?

Mi a titok?

A mérsékelt égövön a földgömb mindkét féltekén megtalálható. A champignon rendelkezik a legnagyobb termesztett mennyiségekkel a világon. Szinte több terem belőle, mint az összes többi termesztett gombából együttvéve. Természetesen mi magyarok sem maradunk ki a történetből, ugyanis Magyarország élenjárt a nagyüzemi csiperketermesztés technológiájának kidolgozásában az első világháborút követően.

A komposzttermelés gyártási metódusának kidolgozása és a budapesti (Budafok, Kőbánya, Várhegy), egri és pécsi pincerendszerek kihasználása azt eredményezte hogy néhány évtizedre mi diktáltuk a termesztett champignon piacot Európában. Sajnos e tény nem hagyott nyomot a magyar gomba- (nem)fogyasztási szokásokon és kultúrán.

Franciaországban bezzeg évszázadok óta beégett a Champignon és minden gomba szeretete, ki ne emlékezne Luis de Funes híres jelenetére?

Ma a világ legnagyobb mennyiségben termesztett gombája a csiperkegomba, az Agaricus bisporus, amelyből  már 1995-ben több mint 2 millió tonnát termeltek szerte a világon. 1960-tól 2000-ig a megtermelt csiperkegomba mennyisége több mint tízszeresére nőtt.

A legnagyobb csiperketermelő az Európai Unió, ahol a tagországok 2000-ben összesen 842 ezer tonna gombát termeltek, a második helyen Kína áll 500 ezer tonnával, míg a harmadik helyet az Egyesült Államok foglalja el 388 ezer tonnával.

A Champignon mérete, színe alapján számos fajtát különböztet meg a kereskedelem és a gasztronómia, bár mikológiailag mégis azonosnak tekintendők: fehér csiperke, barna csiperke, a „button” (gombagomb), a krémes „cremei”, vagy nagykalapú portobello.

Természetben színe fehér, jellegzetessége, hogy világosbarna kalapjuk és fehér tönkjük van. A csiperke textúrája lágy és puha, íze pedig enyhe és kellemes. A csiperke sokoldalúan felhasználható az ételekben, és nagyon ízletes lehet például salátákban, levesekben, ragukban, rántott hús mellett, valamint sok más ételhez is kiválóan illik.

A gombauniverzum superman- je rendkívül tápláló és egészséges gomba. Magas fehérjetartalmának köszönhetően segíthet a súlykontrollban, valamint számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges életmódhoz. Fogyasztása javíthatja az emésztést, támogathatja az immunrendszert és csökkentheti a koleszterinszintet is.

Keresd minél többször, ezt a finom és egészséges gombafajtát! Gyertek Gombapontjainkra, vagy rendeljetek Webshopunkban.