A Gombapont delikát immár fűszereket is kínál. Fűszerek nélkül nem étel, az étel, – a velük a gomba és az élet is színesebb!

Hogy kerül a (csizma)fűszer, az (gomba)asztalra!

A fűszerek története lényegében egyidős a kereskedelem kialakulásával, s rögtön a legfontosabb árucikkek egyikévé váltak. A fahéjat, a kassziát, a borsot, a kardamom-ot, a szegfűszeget, a szezámot, a kurkumát, a sáfrányt, a gyömbért már az ókorban is ismerték. Nélkülözhetetlenek voltak már a Római Birodalom gasztronómiájában.

A kereskedelem Dél-Arábián (Arabia Felix- Arab Fűszerút) keresztül zajlott. A Szeldzsuk, majd az Oszmán Birodalom terjeszkedése azonban elvágta Európát a Keletázsiai fűszertermő vidékektől és a fűszerek beszerzésének lehetőségétől. Az ázsiai fűszerek utáni vágy és hajsza hozta el a felfedezések korát, Amerika felfedezését, és Afrika megkerülésével pedig ez európai hajósok újra eljutottak Kelet mesés kincseihez a Kelet-Ázsiai fűszer kikötőkhöz.

Középkori fűszerkereskedelem

Európa újkori fűszerkereskedeleme 1498-ban indult újra amikor Vasco da Gama a Dél-Afrikai Jóreménység fokot megkerülve kikötött az indiai Malabar-parton, majd egy évvel később fűszerekkel megrakodva ért vissza Lisszabonba. A portugálokat követték a hollandok és angolok. 1602-ben megalakult a Holland Kelet-indiai Társaság, a világ legelső multinacionális vállalata, a modern tőzsde létrehozója. Ez volt a holland gyarmatbirodalmat elsődlegesen kiépítő szervezet, amely mintául szolgált a hasonló brit és francia szervezeteknek. A Dél-Afrikái kikötők az európai fűszerkereskedelem legfontosabb logisztikai csomópontjai váltak. Dél-Afrikában a 20-25% holland, búr, angol népesség van jelen és együtt az indiai származású (3- 5%) származású lakossággal fontos alapját képzik a tradicionális gyarmatáru-, fűszerkereskedelmet és feldolgozást is magában foglaló üzleti elitnek. Kelet-India (Dél-Kelet-Ázsia) térsége ma már nem kizárólagos monopol térsége a fűszertermelésnek, hanem a Dél – Afrika, Kelet-Afrika, Mozambik, Zanzibár, Madagaszkár, Namíbia, Uganda adja a világ fűszer, tea, kávé termelésének jelentős részét.

 Grillezett gomba csicseriborsó salátával piripiri portugál paprikával

Gombapont üzleteinkben folyamatosan keresnek a gomba elkészítéséhez megfelelő fűszereket.

Vásárlóink kedvéért különleges gombadelikát kínálatunknak megfelelő fűszerekkel és rooibos teákkal egészítettük ki termékeink sorát. Új beszállítónk az egyik legnagyobb Dél-Afrikai élelmiszeripari vállalkozáshoz a Libstar családi csoporthoz tartozó Cape Herb & Spice fűszer, és Khoisan Gourmet tea cégek és különleges termékeik.

Cape Herb & Spice

Kultúrák és ízek élénk keveréke – Afrika csúcsától a nyelv végéig! A Cape Herb & Spice 1994-ben alakult családi vállalkozásként, és jelenleg a Libstar vállalatcsoport része. A cég Fokvárosban (Cape Town) Afrika csúcsán lévő, élénk, kozmopolita városban működik. A tradicionális fűszerkereskedelmi központ és már az 1400-as években a Nyugat-Afrikai kereskedelmi út fontos kikötője. A holland Kelet-Indiai Társaság, az 1600-as évek közepén fűszerkereskedelem meghatározó szervezete, Fokvárosba tette egyik legfontosabb bázisát.  Cape Town az európai, ázsiai fűszerkereskedelem legfontosabb kikötője lett évszázadokra. Az európai, afrikai és ázsiai kultúrák keveredése gazdag kulináris örökséget adott a városnak, Cape Herb & Spice üzlet ezen alapokból és tradíciókból merítkezve lett családi vállalkozásból a világ 5 kontinensére szállító, megkerülhetetlen fűszer-gourmet specialista cég.

Sriracha Édes és Savanyú Chili, 75gr

Termékeik műanyag, mesterséges ízesítők és színezékek, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készülnek – és nem besugározott, nem génmódosított, sőt megfelelnek halaál és kóser és vegánok minősítéseknek is. A felhasznált alapanyagaik, gyógynövények és fűszerek több mint 80%-át fenntartható mezőgazdasági rendszerekkel működő farmokról, illetve fairtrade kereskedelemben szerzi be. A termékek a legmagasabb élelmiszer-biztonsági szabványoknak megfelelően állítják elő, kiérdemelve a legmagasabb nemzetközi akkreditációs bizonyítványokat. Alapításuk óta több mint 700 munkahelyet teremtettek – gyáraikban dolgozó sok képzett nő a családjuk büszke kenyérkeresője.

Khoisan Gourmet

A Khoisan Gourmet a délafrikai őshonos roobois és honeybush teák, vanília hagyományos feldolgozására és legmagasabb minőségő speciális élelmiszerek előállításában szeretne Önök kedvére tenni. Saját ültetvényekről betakarított 100% organikus termelésű Rooibos Teat és vadon termett Honeybush teát Dél-Afrika híres Garden Route régiójából szerzik be. Tisztítják, aprítják, osztályozzák fermentálják, érlelik és csomagolják és küldik nekünk.  Több mint 20 év alatt, az őshonos gyógynövény teákat előállító kisüzemből, ma már Dél-Afrika vezető szállítója, és tapasztalt exportőrei lettek. A teák mellett organikus és hagyományos Bourbon Vaníliát is feldolgozunk Madagaszkári és Ugandai legjobb ültetvényeiről.

Rooibos és Honeybush tea csodaszer Dél-Afrikából

A Rooibos teát méltán említhetjük egy lapon a zöld teával, a fekete teával vagy akár a bíbor kasvirág főzetével. Ez az afrikai vöröstea ugyanis vetekszik a fekete tea élénkítő hatásával, de fekete társával szemben nem tartalmaz koffeint, sem tannint. Ásványi anyag tartalma és antioxidáns tulajdonsága jobb a zöld teáénál, sőt felülmúlja az egyik legjobb immunerősítő gyógynövényt, a bíbor kasvirágot. A Rooibos tea kellemes, kissé édeskés ízű tea, ezért nem is szükséges édesíteni. Mivel nem tartalmaz koffeint, terhesség és szoptatás alatt is iható élénkítő teaként, illetve kisgyermekek is fogyaszthatják. Annál is inkább, mert számos jótékony hatással rendelkezik.

Honeybush tea

A más néven dél afrikai mézbokor a rooibos rokon fajtája. A Dél-Afrikai hegyvidéken őshonos cserje alkalmas a tea készítésére, íze édeskés, gyógyhatása révén immunerősítő és daganatellenes tea. Jellegzetesen édes ízű forrázata koffeinmentes, ásványi anyagokban (kálcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja a szervezet öregedési folyamatát. Azokban az esetekben, amikor a folyamatos stressz okoz krónikus fejfájást, ennek a teának a rendszeres fogyasztásával búcsút lehet inteni a kínzó gyötrődésnek.

Várunk titeket boltjainkban és webshopunkban!