Süngomba a Gombapontokon

A süngomba megérkezett Gombapont üzleteinkbe. Így időszerűvé vált, hogy segítsük kedves vevőinket, hogy hogy is készíthető el e finomság. Íme egy kedvenc receptünk, amelyet egy amerikai testvérpár ajánl.

Wicked Kithen, az izgi vegán chéf-testvérpár

Wicked Kitchen, Sarno tesvérek, Derek és Chad célja, hogy felszabadítsa a növények erejét! Olyan vágyott, íz- és aromaközpontú, fenntartható ételeket készítenek, amelyek jobbak mind az emberek, mind a bolygó számára! Növényi alapú ételeik mind húsevők, mind vegánok számára igazi ízélményt nyújtanak. Az ételeik telis-tele ízekkel és textúrákkal azoknak, akik szeretnek jól enni és jobban étkezni. Ízekben, textúrákban a növények erejét szabadítják fel, és így biztosítják, hogy az étkezés soha ne legyen unalmas. Céljuk az állatok megmentése és a bolygó és rajta élő emberek támogatása. „Már csak EGY növényi alapú étel beiktatása a mindennapi étrendbe is jelentős hatással van a bolygónk jólétére és az egészségedre”, – mondják.

Wicked Stílusú Süngomba Parmezános Morzsabundában.

A süngombának könyvtárnyi irodalma van arról, hogy számos kiemelkedő élettani hatásán túl javítja az agy kognitív funkcióit, enyhítheti a depressziót, demenciát és szorongást. Az élletani hatások mellett azonban igazi haute cousine gourmet alapanyag. A borjúhúsra, csirkére emlékeztető állaga és ízhatása miatt az olasz konyha klasszikus parmezános csirkereceptjét adoptáltuk.

A parmezános ételek igazi koronája a ropogós, sült morzsa és a mozzarella sajt a zamatos paradicsomszósz tetején. Annyira finom! Ha szeretsz a videók alapján főzni, nézd meg a Wicked Kitchen  eredeti angol nyelvű videóját itt!

 

A video angol nyelvű, de a nyelvet nem ismerők számára is élvezhető és jó praktikák leshetőek el. Nagyon tetszik a „gombavasaló trükk” a két serpenyővel, amivel beállíthatod a grillezett, sütött, párolt gombáid vastagságát. Nagy gombát, – 250 g felett, -érdemes kettévágni, kisebb gombák esetében azonban elhagyható. A serpenyőbe helyezett gombákat egy másik serpenyővel lapítva vasalva éred el hogy az általad kívánt vastagságú, tömörségű, nedvességtartalmú gomba steak kerüljön a tányérra.

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy több kisebb süngomba, kb. 1 kg
  • 95 g sima liszt
  • 3/4 tk fokhagymapor
  • 3/4 tk tengeri só
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 50 g panko morzsa
  • 15 g friss oregánó, petrezselyem vagy kakukkfű, aprítva
  • 120 ml növényi tej, például zabtej, nem vegánok számára készíthető tejjel
  • 475 ml olaszos fűszeres paradicsomszósz, megátalkodott szarvasgomba fun-ok használhatják a Terfézia szarvasgombás piros pesztóját
  • 40 g növényi mozzarella és/vagy parmezán reszelve, nem vegánok természetesen állati eredetű sajtot is használhatnak.

 

Elkészítés:

  1. Tisztítsd meg a süngombát, vágd le a nehezen emészthető vagy koszos részeket, de hagyd egészként.
  2. „Borítsd ki” a süngombát: vízszintesen vágd fel úgy, hogy a két vége még kapcsolódjon egymáshoz, hasonlóan egy nyitott könyvhöz. – videóban láthatod, de kisebb gombák esetében szükségtelen ez a lépés.
  3. Melegíts fel egy nehéz serpenyőt közepes-haladó lángon. Öntsd bele a vékony olívaolajat, és szórd bele a sót.
  4. Helyezd a süngombát a serpenyőbe, majd helyezz egy másik nehéz serpenyőt, lábast a gomba tetejére, amivel lapítod. Pirítsd 1-2 percig a gombát, majd önts hozzá 80 ml vizet. Nyomkodd le a tetejét egy alkalmas eszközzel. pl sütőlapát, vagy összehajtogatott konyharuha. Ahogy a gomba párolog, lapítsd, majd fordítsd meg, önts hozzá további 80 ml vizet, és folytasd a lapítást. A cél, hogy a gomba lágyuljon és összezsugorodjon, de ne égjen meg, ne kapjon mélybarna színt, ne száradjon ki. Összesen 3-5 perc a főzési idő. Kapcsold le és hagyd hűlni a gombát a serpenyőben.
  5. Készítsd el a panírt: Keverd össze a lisztet, fokhagymaport, sót és borsot egy tányéron. Keverd össze a panko morzsát és a fűszernövényeket egy másik tányéron. Önts a növényi tejet egy harmadik tányérba vagy sekély tálba.
  6. Használj egyik kezedet a gomba bepanírozásához: forgasd meg a lisztes keverékben, majd a másik kezeddel mártsd bele a növényi tejbe, végül vissza a száraz kezedbe a panko keverékbe. Biztosítsd, hogy a gomba jól legyen bevonva a morzsával. Tedd a gombát egy hűtőrácsra.
  7. Melegítsd fel a paradicsomszószt egy lábasban alacsony lángon.
  8. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  9. Ismét melegítsd fel a nehéz serpenyőt közepes lángon. Önts bele vastag réteg olajat, majd add hozzá a panírozott gombát. Süssd aranybarnára és ropogósra, körülbelül 2-3 perc per oldal.
  10. Önts kb. 120 ml paradicsomszószt a gomba közepére, majd szórd meg a reszelt sajttal. Tedd az egész serpenyőt a sütőbe, amíg a sajt megolvad és a szósz buborékol, kb. 10 percig.
  11. Kanalazz egy vékony réteg szószt a tányérodra, körülbelül 120 ml-t. Helyezd a gombát a tetejére, és díszítsd extra fűszernövényekkel.

Süngombát megrendelheted weboldalunkon és szállítási költség nélkül átveheted Gombapont üzleteinkben, vagy közvetlenül ott is megvásárolhatod.