Kucsmagomba tavaszi ízekkel, Spárgával, Zöldborsóval, Medvehagymával
Zöldborsós Kucsmagomba Rizottó
Elkészítési idő: 30 perc, 2 adag, Hozzávalók:
- 200 g kucsmagomba
- 100 g zöldborsó
- 50 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- Kakukkfű zöld fűszer, vagy 2-3 csipet szárított kakukkfű
- pár szál petrezselyem levél
- 150 g rizs
- szárított natúr zöldségkeverék (só, nátriumglutamát és egyéb tartósítószer nélkül nélkül)
Elkészítés:
- Kezdjük azzal, hogy az összes hozzávalót előkészítjük és a konyhapultra helyezzük.
- A kucsmagombát alaposan tisztítsuk meg és vágjuk nagyobb darabokra, a kisebbeket pedig félbe.
- Melegítsük fel a serpenyőt közepes lángon, majd adjunk hozzá 60g vajat és várjuk meg, amíg teljesen felolvad.
- Adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk körülbelül 5-7 percig, amíg enyhén aranybarna színű lesz.
- Közben ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és 2 gerezd zúzott fokhagymával.
- Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a gombát körülbelül 10 percig, amíg puha és szaftos lesz.
- Közben főzzük a rizst, amit előzőleg 10g vajon megpirítottunk. Adjunk hozzá egy kevés szárított zöldségkeveréket, majd öntsünk rá egy pohár vizet. Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a rizst, amíg teljesen megpuhul.
- Adjuk hozzá a zöldborsót és a finomra vágott petrezselymet a gombához, és pároljuk együtt további 2-3 percig.
- Ha a rizs már megpuhult, vegyük le a fedőt és keverjük át óvatosan, hogy az összes nedvesség elpárologjon.
- Helyezzük a rizst egy tálba, majd kanalazzuk rá a gombás-zöldborsós keveréket
- A tetejét szórjuk meg néhány friss petrezselyem levéllel.
Tavaszi Spárgakrémleves Kucsmagombácskákkal
Elkészítési idő: 30 perc, 2 adag, Hozzávalók:
- 1 kötés fehér spárga
- 2 nagy krumpli
- 1, 5 dl tejszín
- só
- fehérbors
- fél citrom leve
- 3 dkg vaj
- 12 darab kis kucsmagomba
Elkészítés:
- Mossuk meg és hámozzuk meg a spárgát és a krumplit, majd daraboljuk fel őket kis darabokra. A spárgacsúcsokat tegyük félre.
- Tegyük a spárgát és a krumplit egy nagy edénybe, majd adjunk hozzá annyi sós vizet, hogy ellepje az összetevőket. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük őket, amíg megpuhulnak. Ezt követően vegyük ki a spárgacsúcsokat, majd tegyük félre.
- Turmixoljuk össze a spárgát és a krumplit, majd adjuk hozzá a tejszínt és a fehérborsot. Felforraljuk, majd adjuk hozzá a citromlevet. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük tovább.
- Közben tisztítsuk meg a kucsmagombákat, majd pároljuk meg vajon. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Adjuk hozzá a félretett spárgacsúcsokat is.
- A kucsmagombákat és a spárgacsúcsokat felváltva szúrjuk nyársra.
- Tálaláskor tegyük a nyársakat a krémlevesbe, vagy a leveses tálba tegyünk néhány gombát és spárgacsúcsot, majd öntsük rá a krémlevest.
Tavaszi Medvekucsmás, tejszínes medvehagymás kucsmagomba ragu tésztával
Elkészítési idő: 30 perc, 2 adag, Hozzávalók:
- extra szűz olívaolaj
- 2 db újhagyma (fehér része)
- 350 g kucsmagomba
- 1 csokor medvehagyma
- só, frissen őrölt bors
- 200 ml habtejszín
- frissen reszelt parmezán sajt
- friss citromlé
- friss petrezselyem levelei
Elkészítés:
- Forrósítsd fel egy serpenyőben az extra szűz olívaolajat közepes lángon.
- Add hozzá a felkarikázott újhagymát, majd párold meg, amíg megpuhul.
- Add hozzá a kucsmagombát, és süsd körülbelül 5 percig, amíg átsülnek.
- Vágd fel apróra a medvehagymát, majd add hozzá a serpenyőhöz. Fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal.
- Öntsd hozzá a habtejszínt a serpenyőhöz, majd főzd addig, amíg besűrűsödik.
- Főzd meg a durum tésztát sós vízben, majd szűrd le és keverd össze az elkészült raguval.
- Reszeld le a friss parmezán sajtot, és szórd rá a tészta és ragu tetejére.
- Csepegtess a tetejére néhány csepp friss citromlevet és szórd meg friss petrezselyem levelekkel.
- Tedd kedvedre való andante tésztára