Kucsmagomba tavaszi ízekkel, Spárgával, Zöldborsóval, Medvehagymával

Zöldborsós Kucsmagomba Rizottó

Elkészítési idő: 30 perc, 2 adag, Hozzávalók:

  • 200 g kucsmagomba
  • 100 g zöldborsó
  • 50 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • Kakukkfű zöld fűszer, vagy 2-3 csipet szárított kakukkfű
  • pár szál petrezselyem levél
  • 150 g rizs
  • szárított natúr zöldségkeverék (só, nátriumglutamát és egyéb tartósítószer nélkül nélkül)

Elkészítés:

  1. Kezdjük azzal, hogy az összes hozzávalót előkészítjük és a konyhapultra helyezzük.
  2. A kucsmagombát alaposan tisztítsuk meg és vágjuk nagyobb darabokra, a kisebbeket pedig félbe.
  3. Melegítsük fel a serpenyőt közepes lángon, majd adjunk hozzá 60g vajat és várjuk meg, amíg teljesen felolvad.
  4. Adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk körülbelül 5-7 percig, amíg enyhén aranybarna színű lesz.
  5. Közben ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és 2 gerezd zúzott fokhagymával.
  6. Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a gombát körülbelül 10 percig, amíg puha és szaftos lesz.
  7. Közben főzzük a rizst, amit előzőleg 10g vajon megpirítottunk. Adjunk hozzá egy kevés szárított zöldségkeveréket, majd öntsünk rá egy pohár vizet. Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a rizst, amíg teljesen megpuhul.
  8. Adjuk hozzá a zöldborsót és a finomra vágott petrezselymet a gombához, és pároljuk együtt további 2-3 percig.
  9. Ha a rizs már megpuhult, vegyük le a fedőt és keverjük át óvatosan, hogy az összes nedvesség elpárologjon.
  10. Helyezzük a rizst egy tálba, majd kanalazzuk rá a gombás-zöldborsós keveréket
  11. A tetejét szórjuk meg néhány friss petrezselyem levéllel.

Tavaszi Spárgakrémleves Kucsmagombácskákkal

Elkészítési idő: 30 perc, 2 adag, Hozzávalók:

  • 1 kötés fehér spárga
  • 2 nagy krumpli
  • 1, 5 dl tejszín
  •  só
  • fehérbors
  • fél citrom leve
  • 3 dkg vaj
  • 12 darab kis kucsmagomba

Elkészítés:

  1. Mossuk meg és hámozzuk meg a spárgát és a krumplit, majd daraboljuk fel őket kis darabokra. A spárgacsúcsokat tegyük félre.
  2. Tegyük a spárgát és a krumplit egy nagy edénybe, majd adjunk hozzá annyi sós vizet, hogy ellepje az összetevőket. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük őket, amíg megpuhulnak. Ezt követően vegyük ki a spárgacsúcsokat, majd tegyük félre.
  3. Turmixoljuk össze a spárgát és a krumplit, majd adjuk hozzá a tejszínt és a fehérborsot. Felforraljuk, majd adjuk hozzá a citromlevet. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük tovább.
  4. Közben tisztítsuk meg a kucsmagombákat, majd pároljuk meg vajon. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Adjuk hozzá a félretett spárgacsúcsokat is.
  5. A kucsmagombákat és a spárgacsúcsokat felváltva szúrjuk nyársra.
  6. Tálaláskor tegyük a nyársakat a krémlevesbe, vagy a leveses tálba tegyünk néhány gombát és spárgacsúcsot, majd öntsük rá a krémlevest.

Tavaszi Medvekucsmás, tejszínes medvehagymás kucsmagomba ragu tésztával

Elkészítési idő: 30 perc, 2 adag, Hozzávalók:

  • extra szűz olívaolaj
  • 2 db újhagyma (fehér része)
  • 350 g kucsmagomba
  • 1 csokor medvehagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 200 ml habtejszín
  • frissen reszelt parmezán sajt
  • friss citromlé
  • friss petrezselyem levelei

Elkészítés:

  1. Forrósítsd fel egy serpenyőben az extra szűz olívaolajat közepes lángon.
  2. Add hozzá a felkarikázott újhagymát, majd párold meg, amíg megpuhul.
  3. Add hozzá a kucsmagombát, és süsd körülbelül 5 percig, amíg átsülnek.
  4. Vágd fel apróra a medvehagymát, majd add hozzá a serpenyőhöz. Fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal.
  5. Öntsd hozzá a habtejszínt a serpenyőhöz, majd főzd addig, amíg besűrűsödik.
  6. Főzd meg a durum tésztát sós vízben, majd szűrd le és keverd össze az elkészült raguval.
  7. Reszeld le a friss parmezán sajtot, és szórd rá a tészta és ragu tetejére.
  8. Csepegtess a tetejére néhány csepp friss citromlevet és szórd meg friss petrezselyem levelekkel.
  9. Tedd kedvedre való andante tésztára