Cseh kucsmagomba (Verpa bohemica)

A gombászok és a gombaínyencek nagy örömére az első tömegesen előbújó tavaszi gombánk. Alföldi nyárasokban, vízparti erdőkben, nedvesebb bozótosokban még a aljnövényzet buja megjelenése előtt az avar alól kandikálnak a kis hegyes sipkacsúcsok.

Ízletessége ellenére nem elterjedt kereskedelmi forgalma, mert könnyen és gyorsan romlik. Első élményem Gundelben Kalla Kálmán chéf prezentálásában fácánesszencia leves töltött kucsmagombákkal. Nyersen allergiát okozhat, ezért fogyasztása hőkezelés után ajánlott, így azonban az egyik legízletesebb, legizgalmasabb konyhai gasztronómiai különlegesség. Kucsmagomba világszerte csemegének számít,

„kitűnő sütve és más olyan gombás ételnek, ahol értékes tulajdonságai érvényre jutnak. Zamatán kívül előnye a kellemes ropogós húsa.

Népi gyökerek, tradíciók

A népi etimológiában a időnkénti tömeges megjelenése és az alakja miatt termékenységi szimbólum is.

Már az ókorban ismerték, Néró császár az istenek eledelének (cibus deorum) nevezte, és egyesek szerint elképzelhető az is, hogy Claudius császárt a kucsmagomba közé kevert gyilkos galócával mérgezték meg.  A magyarság számára is kiemelt fontossággal bír. Hansúlyos szerepére utal az is, hogy a szedését Székelyföldön külön szóval is illetik: suskázásnak vagy bercsogászásnak nevezik. Korai termőideje miatt kedvelt böjti ételnek is számít, ezért is kaphatott helyet egy gyimesbükki hímes tojás mintáján is. a Zempléni-hegységben régebben a húsvéti szentelő kosarat kucsmagombával szedték tele.

Kucsmagomba vadászok

A kucsmagomba vadászata nemes sport, az egyik legnehezebb feladat, ennek megfelelően Sepsikőröspatakon az ottani gombakirály kassal (kosárral) lát neki a feladatnak. A gombavadászathoz sok helyen külön mondóka vagy ima tartozik. Franciaországban külön varázsige segíti a gombászokat a kucsmagombára találásban. Észak-Amerikában a kucsmaszezon beköszöntével kitör a gombászokon a kollektív őrület, és egész hétvégéket szentelnek a vadászatnak. A Facebook-csoportok mellett, ahol tippeket, trükköket és kucsmaspotting-beszámolókat tartanak egymásnak, a lelkes gombászok a helyi lapoknak is tudósítanak az aktuális gombahelyzetről, külön weboldalak is foglalkoznak a kucsmagombával, ahol recepteket és tippeket osztanak meg egymással, az igazi fanatikusok pedig kucsmagombás cuccokat vásárolhatnak: száz dollár körül már van hikorifából faragott kucsmagombás túrabot,

„kucsmagomba-suttogó”pólót; emellett természetesen gombázókést, kulcstartót és terepszínű baseball-sapkát is lehet kapni. Magyarországon is van Facebookcsoportja a vadászoknak és a fedezd fel hogy a Gombapontok-on milyen kucsmagomba vadász eszközök és kultikus gyűjtői és ajándéktárgyakat találsz.

Biológiai szerepe

Nemcsak az etimológiában van termékenységszimbolum szerepe, hanem az erőkben is biológiailag a megújulási képesség egyik kulcseleme. Az életet adó gombaerdő micéliummal. Megfigyelték, hogy a gomba kedveli azokat a helyeket, ahol korábban felégették az avart vagy erdőtűz pusztított Erdélyben honos egyik megnevezése is erre utal , –  harapégésgomba. Ugyanezt figyelték meg az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban is: 1988-ban egy erdőtűz utáni tavaszon rengeteg kucsmagomba termett. Mint kiderült, optimális esetben a kucsmagombának szüksége van a szárazságra, a tartós hidegre, majd a bőséges csapadékra is. A kucsmagomba gombafonalai (micéliumai) a föld alatt összenőnek egymással,

 

és szkleróciumokat képeznek, a gomba ebben raktározza a tápanyagot. A tűz során kiszáradt, majd a tavaszi áradások vagy esők során vízzel telítődő szkleróciumok gyorsan fejlődésnek indulnak, így jóval korábban jelenhetnek meg a gomba termőtestei, mint a többi faj esetében.