Miért gomba?

Mai divatos gasztrokifejezéssel, a gomba Superfood! A jövő alapvető élelmiszere. Természetes, ásványi anyagokban gazdag fehérjeforrás. Legmagasabb szintű energia és szerves-anyaghasznosulás érhető el, minden más élelmiszer-termeléssel összehasonlítva. A gomba stratégiailag szinte egyedülálló mind termelés, mind élelmezési, mind gasztrotrend szempontjából, így a hozzá kapcsolódó kereskedelmi kilátások is kiemelkedően perspektivikusak.

A jövő egyik alapvető élelmiszere.

A húságazat környezetei fenntarthatóságának problémáival szemben könnyű és természetes fehérjeforrás. Nagyon kis helyen, kevés vízzel, a legmagasabb szintű energia és szerves-anyaghasznosulás érhető el, minden más élelmiszer-termeléssel összehasonlítva. A környezetet is kevésbé terheli, mivel a gomba vízlábnyoma a legalacsonyabb az összes élelmiszer között, – 1 kg gomba előállításához mindössze 5-8 liter víz szükséges. Már meghaladták a 40 % gomba/komposzt hasznosulási arányt is. Ez a élelmiszertermelés perpetuum mobile-je, olyan mintha egy csecsemő minden 1 kg kásától 40 dekával nőne 90 éves koráig.

Mindenmentes Öko, Bio

Korunk gasztrodivat őrülteinek is megfelel hiszen paleo, gluténmentes, vegán és nagyon könnyű biztosítani a bio minősítést. A termesztett gombáknál a biominősítésű komposzt beszerzésével és egy jól dokumentált pincetakarítás után azonnal elérhető a „bio” minősítés. A nem termesztett gombák esetében viszont az erdő, ha ott nem is könnyű elérni a bio minősítést, az öko címke szinte természetes.

Fehérje-, ásványianyag-, vitamin forrás, – Superfood

A nem állati eredetű fehérje versenyben a szójával szemben nem érintett génmódosítási. szempontból. A gombának szuper fehérje-profilja van, mint pl a tejsavofehérjéknek, azaz a túrónak. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat – tehát ebben is hasonlítanak az állati eredetű fehérjékre. Teljes értékű fehérjék, azaz: mindegyik esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ez pedig a növényi élelmiszerekre nem jellemző, tehát pótolhatják akár vegán étrend esetén is a létfontosságú, a szervezet működéséhez szükséges alapanyagokat.

A gomba igazi, magasfehérje tartalmú superfood. A gombafehérje nagy része könnyen emészthető, biológiai értéke az állati fehérjéknek megfelelő. Energiatartalma alacsony, koleszterint nem tartalmaz, víz- és élelmiszerrost-tartalma azonban magas. Gazdag A-, B-vitaminokban, káliumban, foszforban és magnéziumban, illetve kitűnő forrása a D-vitaminnak is.

Minden gomba Gyógygomba

A gomba gyógyít, az ősi gyógymódokban már régen alkalmazták a különféle gombafajok gyógyító, rákmegelőző hatását. A gombákat 30 ezer éve fogyasztja az emberiség, nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is felhasználva. Köszönhető ez annak, hogy a gombák rendkívül sok pozitív élettani tulajdonsággal rendelkeznek és számos gyógyhatású anyagot is tartalmaznak. Kifejezetten ajánlott szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek, mert hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez. Emellett hatékony gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatású. Élelmi rostokban dús, ami elősegíti szervezetünk harmonikus működését, csökkenti a koleszterinszintet és támogatja a bélrendszer működését. A gombákban antioxidáns és rákellenes vegyületeket is vannak, amelyek fokozhatják az immunmoduláló és a daganatellenes aktivitást.

Gombadiéta

A gombadiéta a testépítés, a különböző táplálkozás-alapú gyógyterápiák és nem utolsósorban az elhízás elleni küzdelem fontos eleme. A gombák nagyon magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, jelentős kalória bevitel nélkül. A gomba szuper diétás. A gomba önmagában csekély kalória-bevitellel jár.

A gombák szinte 90%-ban vizet tartalmaznak, elenyésző szénhidrátot, és még kevesebb zsírt. 100 gramm gombába mindössze 20-40 kalória lakozik. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják! A gombát diétásan konyhatechnikákkal (vagyis nem rántva:) kis olajon, vagy akár vízben párolva, más zöldségekhez, köretekhez, húsokhoz hozzáadva tökéletes. Erős ízhatásai a gasztronómiai értek mellett aktivizálják az emésztést és enzimkiválasztást a szervezetben. Gluténmentessége a tészta és gabonaliszt-alapú élelmiszerekkel összehasonlítva milliók számára teszi mégis lehetővé, az ízekben gazdag, tápláló, laktató gluténmentes étkezést.

Bioegyensúly záloga

De a gombáknak nem csak kifejezetten a tányérunkon van kiemelkedő szerepe. A legújabb kutatások szerint kulcs-szerepük van a föld biológiai egyensúlyának megőrzésében, a táplálékláncban, az erdők biológiai diverzitásában, a növények klíma és stressztűrőképességének emelésében,

a növénykommunikációban, növény-neuronhálóban, „Avatár varázs- és Fargorn-Ent erdőkben”, az testünk fiziológiai folyamataiban, az antibiotikumok-nál, a fehérjeszegény országok éhínségeinek megakadályozásában, a klímavédelemben stb.

Gyere keresd a gombát Gombapontjainkon!