Elterjedése
Az enokitake, más néven aranytű gomba a japán konyhában a második legfontosabb gomba a shii-take után. Évente mintegy 100 ezer tonnát termel a szigetország az aranytűből, ezzel a gombafaj a hatodik a termesztett gombafajok világranglistáján. Az enoki gomba egyfajta ehető gomba, amely Kelet-Ázsiában és más régiókban található. Ez egy olyan gombafajta, amely hosszú, vékony száron nő, apró fehér kalapokkal a tetején. Hosszú, vékony száruk van, tetejükön kis sapkákkal, és különféle színekben kaphatók. Az enoki gombák kis fehér vagy krémszínű medúzára emlékeztető gombák. Ezek hosszú szárú fehér vagy krémszínű gombák, amelyek nem barnulnak meg könnyen.
Ezeket a törékeny gombákat vékony és hegyes formájuk miatt arany tűnek is nevezik. Európai jelentősége az adja, hogy még akár karácsonykor is gyűjthető, sőt Magyarországon téli fülőkeként egészen kora tavaszig megtalálható. Termesztve egész évben terem, azonban gyűjtésekor különösen elővigyázatosnak kell lenni, hiszen több mérgező gombafajtára is hasonlít. Eredetileg Kelet-Ázsiából származik, ma azonban már világszerte termesztik. Általában fehér, világosbarna vagy aranyszínű. Előbbi inkább a termesztett gombára jellemző, míg utóbbi kettő a vadon termett enoki gombák jellegzetes színe.
Az enoki gomba kifejezetten ízletes, ezért nem csoda, hogy a japán, a kínai, valamint a koreai konyha elképzelhetetlen nélküle. Előszeretettel fogyasztják köretként, teszik levesbe, salátába, nagyszerű tésztákkal kombinálva, és a vegetáriánusok körében az egyik legnépszerűbb főétel. Az enoki vagy enokitake gomba az egyik legkedveltebb gomba az orientális konyhában, többek között ezért is, mert állandó összetevője az ázsiai konyha híres hotpot leveseinek. Könnyen elkészíthetők, és sok étel gyakori összetevője. Fontos megjegyezni, hogy az enokitake földes enyhe, diós ízjegyekkel.ezért gyakran adják hozzá levesekhez vagy más sós ételekhez.
Táplálkozási előnyei
Amellett, hogy nagyon finom, az enoki gomba rendkívül egészséges is. Rostokban, fehérjében és ásványi anyagokban, például vasban gazdag. Nagyon magas antioxidáns tartalmának köszönhetően erős gyulladáscsökkentő hatása van, emellett sok vasat, foszfort és B vitamint is tartalmaz. Elősegíti a fogyást, és a kutatások szerint hatékony a rák megelőzésében is. Triptofánt tartalmaz, egy olyan aminosavat, amelyről kimutatták, hogy segít az álmatlanságban és a depresszióban. Ezekben a gombákban a legegészségesebb tápanyagok közé tartozik a riboflavin, a niacin és a réz. A riboflavin az agyműködést is támogatja, mivel antioxidánsként hat azáltal, hogy csökkenti a szabad gyököket az agyban; részt vesz a sejtenergia előállításában is. A niacin segíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet, míg a réz szükséges az oxigén szállításához a szervezetben. Az Enoki gomba alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, így kiváló nassolnivaló azok számára, akik fogyni szeretnének vagy megőrizni fizikumukat. Csupán egy csésze enoki mindössze 24 kalóriát tartalmaz, így bátran kényeztesd magad bűntudat nélkül.
Ízletes gomba?
A nyers enoki gombák állaga roppanós így akár nyersen is kitűnő egészséges snack falatka.Főzéskor a gomba puhább lesz. Az enoki főzési módjától függően, szójaszósszal és más fűszerekkel, például gyömbérrel, földes ízvilágot idéz. Ezeknek a kis szépségeknek az íze nagyon változatos, attól függően, hogy mibe teszed őket. Más gombákhoz, például gombócokhoz, shiitake-hez és portobellohoz képest az enoki vékonyabb és finomabb formájú. A kis mérete lehetővé teszi hogy néhány darabbal is díszítsük a tányért és izgalmassá tegyük a tálalást. Főzve, nem szívja fel a folyadékot, mint más gombák, így kiválóan alkalmasak levesek és folyadékok, például szójaszósz készítésére.
Elkészítése
Az Enoki gomba népszerű a japán konyhában. Általában ramen készítésére használják. Az enoki elkészítésének legegyszerűbb módja, ha először blansírozzuk, majd kis olajon, gyömbérrel, fokhagymával és szójaszósszal kisütjük. De ez csak akkor működik, ha azt szeretnéd, hogy az étel lágy legyen. Serpenyőben, olajon is megsüthetjük. Ehhez vegyük az enoki gombát, és sütés előtt blansírozzuk le. Ettől lesz kívül ropogós, belül puha. Az enoki főzésének legjobb módja, ha forró olajban körülbelül két percig sütjük, vagy amíg aranybarnák nem lesznek, majd megszórjuk sóval. Ha ropogósra szeretnénk, süssük aranybarnára az enokit, és szórjuk meg durva tengeri sóval vagy kóser sóval, amint kikerül a serpenyőből. Japánban népszerű rántott gomba étel a tempura-stílusú bundával, amihez kell: kukoricakeményítő, víz és mártogatós szósz. Keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet egy tálban, egyenként mártsuk bele a gombát, majd süssük meg ugyanúgy, mint a többit. Ehhez az ételhez tempura tésztát is használhat, ha kifinomultabb enoki ételeket szeretne készíteni.
Rámen a japán hot pot.
Az enoki gomba a ramen egyik fő összetevője. Ezek a gombák eleinte gyorsan megsülnek, és túlsülhetnek, ha nem vigyázunk, ezért sütéskor ügyeljen arra, hogy elegendő olajat és vizet biztosítson. Ne felejtse el időnként megkeverni az enokit a folyadékban, hogy minden oldalról egyenletesen süljön. Ellenkező esetben egyes részek túlsütöttek, mások nyersek lesznek, mert egyáltalán nem érintették a húslevest. Körülbelül öt perc főzés (vagy néha kevesebb) után az enoki gombának el kell készülnie. A ramen további összetevői a rizstészta, apróra vágott zöldhagyma, szójaszósz vagy tamari (gluténmentes), mirin (a japán konyhában használt édes fehérbor), gyömbérgyökér és szezámolaj. A húslevest általában csirkecsontokkal, kombu hínárral, szárított shiitake gombával és különféle fűszerekkel készítik.
Hogyan válasszunk gombát és hogyan tároljuk?
Nehéz kiválasztani a megfelelő gombát az ételhez, és nehéz megmondani, mennyi ideig fog eltartani. Ha friss enokit vásárol, olvassa el az alábbi tippeket, mielőtt kiválaszt egyet:
- Ne vásárolj olyanokat, amelyeknek nyálkás vagy nedves a felülete – ez azt jelenti, hogy baktériumok vannak rajtuk.
- Győződj meg róla, hogy nincsenek rajtuk foltok – ez azt jelenti, hogy megromlanak.
- Keressed a száraz fehér felületű gombákat, ami azt jelenti, hogy frissek.
- Legyen szilárd és száraz felületű.
- Legyen könnyű, ne legyen vizes vagy porózus.
Miután megvásároltad a friss enokit, tárold őket megfelelően egy papírzacskóban, semmiképpen se nejlon zacskóban, vagy nem szellőző zárt edényben. Az Enokinak száraz tárolásra van szüksége, mert kis méretük miatt könnyen felszívják a vizet a levegőből, ha nem megfelelően tárolják. Hűtőszekrényben alacsony páratartalom mellett akár három hétig is eltartható.
Gyere próbáld ki Gombapontjainkon az egész éven kapható Enoki gombát , vagy hazai szezonban az erdeinkben gyűjtött téli fülőkét! Megrendelheted webshopunkban is.