Nameko gomba érdekessége intenzív gomba íze mellett, hogy nagyszerűen besűríti az ételt. A cukkini, Padlizsán, vöröslencse kombó igazi egészséges ízbombát eredményez. Az egyik legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben termesztett gomba Japánban. Sajnos hazánkban nem él, bár kissé hasonlít a téli fülőkére, amelyet enoki néven is ismerhetünk, de a tönkje nem sötétbarna és bársonyos, hanem világos és szálas-pikkelyes. A másik lényeges eltérés, hogy a kezdetben világos színű lemezei az érő spóráktól barnára színeződnek, akárcsak a hazai rokonainak. A nameko finom, kissé édeskés csemegegomba. A kalap nyálkássága nem tűnik fel a hagyományos, japán ételekben. Az ízletes nameko gyógyhatású vegyületeket tartalmaz.

A Nameko elkészítésének számtalan módja közül most Coocpad receptjét ajánlom.

Hozzávalók
1 óra elkészítési idő
6 adag

700 g cukkini
3 db sárgarépa
5 dl vörös lencse
300 g nameko gomba
1 fej vöröshagyma
250 g fagyasztott padlizsánkrém
1 db kisebb kelkáposzta
Két  teáskanál curry
Kettő evőkanál zöldséges fűszerkeverék
2 ek csemege paprika

Elkészítés

  1. A vörös lencsét leöblítem, majd egy fazékba teszem és felöntöm vízzel. Hozzáteszem az apróra vágott hagymát.
  2. A gombát megtísztítom, apróra vágom és hozzáöntöm a hagymás lencséhez.
  3. Beleteszem a karikára vágott sárgarépát.
  4. A padlizsán krémet fagyosan teszem a leveshez. A padlizsán krémet parázson sült padlizsánból szoktam elkészíteni, és kisebb adagokban lefagyasztom. Parázson sült padlizsán krém várja a fagyasztóban jobb sorsát…. Egy kis füstös íz kavalkád, ami feldobja a zöldséges ételeket.
  5. A cukkinit kisebb darabokra vágva teszem bele a levesbe.
  6. A kelkáposztát kis csíkokra szeletelem.
  7. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd fűszerezem és felforralom. Lassú tűzön készre főzöm.
  8. Tálalom, Jó Étvágyat!

A hozzávaló Gombát, fűszereket Nálunk megtaláljátok. Gyertek Gombapontjainkra, illetve Webshopunkra!