Szivarklubest a Béterv Lakásétteremben

Szivarklubest a Béterv Lakásétterem: Úgy esett, hogy meghívást kaptunk az Első Magyar Szivarklub (EMSZK) soron következő klubestjére. a Béterv Lakásétterembe, de nem, mint vendég. A meghívást Borics Zoltán barátom eszközölte, aki egyik megálmodója az EMSZK társaságnak (2001) és egyben programfelelőse a soros eseménynek (2024.07.09).

A szivar nemcsak élvezet, hanem társaság, szórakozás és életforma. A szivarozás hagyományosan a gazdagság, a hatalom, az előkelőség egyik szimbóluma. Egy jó szivar elfüstölésének kultúrája van és egy életstílus is egyben. A szivarklub felvállalta, hogy évente 10-20 érdekes előadóval beszélgetős, kulináris szivaresteket szervez, persze nem mazoizmusból, sokkal inkább a hedonizmus dominálta, és a maguk örömére.  Tehát most ránk esett a választás, azaz megtiszteltetés, hogy meséljünk és mutassunk….

A felkérés úgy szólt, hogy hozzunk valami különlegeset a testnek és szellemnek. Természetesen kooperáljunk az eseménynek helyet biztosító Béterv Lakásétteremmel és annak chéf-jével tulajdonosával Bíró Botond Boldizsárral, akit Parfümchéfként is jegyeznek a pesti gasztrozsargonban. Botond az ízek és illatok szerelmese. Szenvedéllyel főz és rajong az illatokért.

Béterv cockpit-je

Illatvacsoráinkon egyszerre fedezhetjük fel az illatot és az ízt, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy egy fűszer milyen sokoldalú, mennyi élményt képes nyújtani érzékeinknek egy parfümben és egy vacsorában előételtől a desszertig.

Botond és Laci munkában

Csapatunkat gyorsan felállítottuk, – Szenyei László Gombapont alapító (Laci) és László Sándor Gombapont alapító (Sanyi), – nem mintha lett volna más jelentkező.

A Főzés

Előzetes percepciónk alapján a szivarklubosoknak nem lehet hétköznapi ajánlattal felvonulni. Egyeztettünk Botonddal, hogy viszünk alapanyagot a szezonális vadgombákból, szarvasgombából és különleges termesztett gombákból. Botond szinte egy csettintésre megalkotta a kánikulai gombamenüt- rókagombás chis, erdeigombás rizottó, saláta roppanós shimeii-vel, pirított gombafalatkák pirítósra.

Gombacsokor és munkacsapat

Természetesen nem akartunk lemaradni és Botond magasszintű gasztroprofizmusa mellé odatettük gombaszakismeretünket. Szarvasgombás falatkák készítettünk

Falatkák

és hogy ne maradjunk adós a gombarepertoár bemutatásában 14 féle friss és szárított gomba felhasználásával erdélyi nyári frissítő savanyúlevest rettyintettünk. Laci nem bízta a véletlenre, ebben az évben már Meggyesen (Erdély) 3 napos főzőversenyen a zsűri különdíját érdemelte ki ezzel a levessel.

Laci a Sous – Chéf

Leves betétként sonka-, és ördögszekérchips dukált, amivel Botond kedveskedett nekünk és a vendégeknek.

Az Előadás

Gombacsokor és jómagam

A menü valójában nem egy ételsor volt, hanem sokkal inkább magyar, erdélyi, mediterrán, ázsiai fúziós falatkák (tapas-ok) kavalkádja volt, amelyek az előadás és beszélgetés során folyamatos forgásban és kínálatban kényeztették a vendégeket. A húszperces előadás végül 2 és 1/2 órás beszélgetésbe váltott, ahol szó esett a gombák dietetikus-, gyógyhatásairól, a szarvasgombákról, gyűjtésről, kereskedelemről, termesztésről, ehető, mérgező és varázsgombákról.

Előadás közben

Hosszan beszélgettünk a gombák élettani, talajtani és a biológiai körforgásban betöltött szerepéről a mikorrhizált erdők növényneuron kommunikációs és ökorendszeréről.

Rég éreztük magunkat ilyen jól. Köszönjük a vendéglátó Bétervnek és a nyitott érdeklődő mindent megkóstoló szivarklubtagoknak ezt a remek estét!

Receptek:

Akinek kedve van csinálja otthon utánunk!

Rókagombás quiche

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás

A töltelékhez:

  • 10 dkg bacon
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg gomba
  • 4 dl tej
  • 4 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés: A tészta alapanyagait egy tálba mérjük, kézzel gyorsan összegyúrjuk. Hűvös helyen pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.

A gombákat megtisztítjuk és feldaraboljuk. A hagymát felvágjuk, a bacont felaprítjuk.

Egy forró serpenyőben a bacont megpirítjuk, majd egy tányérra kiszedjük, a visszamaradt zsiradékban először a hagymát kicsit megdinszteljük, majd a gombát is hozzáadjuk, és időnként átkeverve 6-8 perc alatt megpirítjuk.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk, majd egy pitetálba tesszük, az oldalához odanyomkodjuk, az alját villával megszurkáljuk, majd a bacont egyenletesen elterítjük az alján. A reszelt sajt 1/3 részével meghintjük, majd a gombát egyenletesen elosztjuk a tetején, és meghintjük kakukkfűvel.

A tojásokat felütjük, villával elhabarjuk, hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, majd a gombára öntjük.

170 fokos sütőbe toljuk, és 45-50 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

Egy kis rókagombás quiche

Friss shiitake gomba saláta

Hozzávalók: shiitake gomba, lila hagyma, bazsalikom, rukkola, jégsaláta, olívaolaj, balzsamecet, só, bors.

Elkészítés: A gombát ecetes vízben blansírozom. A hozzávalókat felszeletelem, egy tálban összekeverem. Kevés olívaolajjal, balzsamecettel, sóval, borssal ízestem.

Erdeigombás Rizotto

elkészítés 40 perc, mennyiség 2 adag

Hozzávalók

  1. 1/3 alaplé , 1/3 száraz fehérbor, 1/3 rizotto rizs (500-500-500ml)
  2. 2 evőkanál olívaolaj
  3. 1 közepes fej vöröshagyma
  4. 1 gerezd fokhagyma
  5. 50 g reszeltsajt
  6. 5 g vaj
  7. bors – fekete (tört)
  8. A gombás részhez
  9. 150 g gomba
  10. 5 g vaj
  11. bors – fekete (tört)
  12. majoránna
  13. kakukkfű

Elkészítés:

A rízst folyamatos keverés mellett egy kis alapleven pároljuk, hogy az alaplevet mindig pótoljuk. Mikor végeztünk, belekeverjük a vajat és a sajtot.

A vöröshagymát megtisztítjuk, aprítógépbe tesszük, vagy apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk. A gombát megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.

Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Belerakjuk a vöröshagymát, és kis lángon dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a rizst, csipet sót és 2-3 percig pirítjuk.

Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát. Pár percig pirítjuk, majd ízlés szerint sóval, borssal, kakukkfűvel és majorannával ízesítjük, és készre pirítjuk.

Mikor a rizs és a gomba is elkészült, összekeverjük őket és 5 percig fedő alatt pihentetjük, majd tálaljuk.

Erdélyi Savanyú Ezergombaleves:

Hozzávalók

  1. Alaplé 2l
  2. Víz 2 liter
  3. Sokféle gomba 1 kg, minél több féle, annál jobb
  4. 2 közepes fej vöröshagyma
  5. 3 gerezd fokhagyma
  6. Petrezselyem és /vagy zellerzöld 1 csokor
  7. Csombor friss vagy szárított
  8. Lestyán friss vagy szárított,
  9. Sárgarépa 1 csomag
  10. Fehérrépa 1 csomag
  11. 2-3 szem krumpli
  12. Almaecet ízlés szerint
  13. Szezámmagolaj fél evőkanál
  14. Szójaszósz 1 evőkanál
  15. só-bors
  16. 2 db ördögszekér gomba
  17. Fekete erdei sonka 10 dkg

A sokféle gomba miatt 6-8 fő adag a minimum.  A hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk felrakjuk sós vízbe. Forrás után 15 perccel a megtisztított felkockázott krumplit.  Majd a megtisztított gombákat. A szárított gombák nem igényelnek előáztatást. Kavargatjuk kóstolgatjuk ízesítjük. A gombák vegyesen vannak biztonságra hajtunk és minimum 20 perc főzést biztosítunk számukra.

A feltéteket- sonka, gomba vékony szeletben vajon és olíván serpenyőben megpirítjuk. A leves tálalásakor a feltétet díszítésül, ízesítésül ráhelyezzük, forrón tálaljuk.

A leves