Szivarklubest a Béterv Lakásétteremben
Szivarklubest a Béterv Lakásétterem: Úgy esett, hogy meghívást kaptunk az Első Magyar Szivarklub (EMSZK) soron következő klubestjére. a Béterv Lakásétterembe, de nem, mint vendég. A meghívást Borics Zoltán barátom eszközölte, aki egyik megálmodója az EMSZK társaságnak (2001) és egyben programfelelőse a soros eseménynek (2024.07.09).
A szivar nemcsak élvezet, hanem társaság, szórakozás és életforma. A szivarozás hagyományosan a gazdagság, a hatalom, az előkelőség egyik szimbóluma. Egy jó szivar elfüstölésének kultúrája van és egy életstílus is egyben. A szivarklub felvállalta, hogy évente 10-20 érdekes előadóval beszélgetős, kulináris szivaresteket szervez, persze nem mazoizmusból, sokkal inkább a hedonizmus dominálta, és a maguk örömére. Tehát most ránk esett a választás, azaz megtiszteltetés, hogy meséljünk és mutassunk….
A felkérés úgy szólt, hogy hozzunk valami különlegeset a testnek és szellemnek. Természetesen kooperáljunk az eseménynek helyet biztosító Béterv Lakásétteremmel és annak chéf-jével tulajdonosával Bíró Botond Boldizsárral, akit Parfümchéfként is jegyeznek a pesti gasztrozsargonban. Botond az ízek és illatok szerelmese. Szenvedéllyel főz és rajong az illatokért.
Béterv cockpit-je
Illatvacsoráinkon egyszerre fedezhetjük fel az illatot és az ízt, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy egy fűszer milyen sokoldalú, mennyi élményt képes nyújtani érzékeinknek egy parfümben és egy vacsorában előételtől a desszertig.
Botond és Laci munkában
Csapatunkat gyorsan felállítottuk, – Szenyei László Gombapont alapító (Laci) és László Sándor Gombapont alapító (Sanyi), – nem mintha lett volna más jelentkező.
A Főzés
Előzetes percepciónk alapján a szivarklubosoknak nem lehet hétköznapi ajánlattal felvonulni. Egyeztettünk Botonddal, hogy viszünk alapanyagot a szezonális vadgombákból, szarvasgombából és különleges termesztett gombákból. Botond szinte egy csettintésre megalkotta a kánikulai gombamenüt- rókagombás chis, erdeigombás rizottó, saláta roppanós shimeii-vel, pirított gombafalatkák pirítósra.
Gombacsokor és munkacsapat
Természetesen nem akartunk lemaradni és Botond magasszintű gasztroprofizmusa mellé odatettük gombaszakismeretünket. Szarvasgombás falatkák készítettünk
Falatkák
és hogy ne maradjunk adós a gombarepertoár bemutatásában 14 féle friss és szárított gomba felhasználásával erdélyi nyári frissítő savanyúlevest rettyintettünk. Laci nem bízta a véletlenre, ebben az évben már Meggyesen (Erdély) 3 napos főzőversenyen a zsűri különdíját érdemelte ki ezzel a levessel.
Laci a Sous – Chéf
Leves betétként sonka-, és ördögszekérchips dukált, amivel Botond kedveskedett nekünk és a vendégeknek.
Az Előadás
Gombacsokor és jómagam
A menü valójában nem egy ételsor volt, hanem sokkal inkább magyar, erdélyi, mediterrán, ázsiai fúziós falatkák (tapas-ok) kavalkádja volt, amelyek az előadás és beszélgetés során folyamatos forgásban és kínálatban kényeztették a vendégeket. A húszperces előadás végül 2 és 1/2 órás beszélgetésbe váltott, ahol szó esett a gombák dietetikus-, gyógyhatásairól, a szarvasgombákról, gyűjtésről, kereskedelemről, termesztésről, ehető, mérgező és varázsgombákról.
Előadás közben
Hosszan beszélgettünk a gombák élettani, talajtani és a biológiai körforgásban betöltött szerepéről a mikorrhizált erdők növényneuron kommunikációs és ökorendszeréről.
Rég éreztük magunkat ilyen jól. Köszönjük a vendéglátó Bétervnek és a nyitott érdeklődő mindent megkóstoló szivarklubtagoknak ezt a remek estét!
Receptek:
Akinek kedve van csinálja otthon utánunk!
Rókagombás quiche
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál tejföl
- 1 egész tojás
A töltelékhez:
- 10 dkg bacon
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg gomba
- 4 dl tej
- 4 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 teáskanál kakukkfű
- só, bors
Elkészítés: A tészta alapanyagait egy tálba mérjük, kézzel gyorsan összegyúrjuk. Hűvös helyen pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
A gombákat megtisztítjuk és feldaraboljuk. A hagymát felvágjuk, a bacont felaprítjuk.
Egy forró serpenyőben a bacont megpirítjuk, majd egy tányérra kiszedjük, a visszamaradt zsiradékban először a hagymát kicsit megdinszteljük, majd a gombát is hozzáadjuk, és időnként átkeverve 6-8 perc alatt megpirítjuk.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk, majd egy pitetálba tesszük, az oldalához odanyomkodjuk, az alját villával megszurkáljuk, majd a bacont egyenletesen elterítjük az alján. A reszelt sajt 1/3 részével meghintjük, majd a gombát egyenletesen elosztjuk a tetején, és meghintjük kakukkfűvel.
A tojásokat felütjük, villával elhabarjuk, hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, majd a gombára öntjük.
170 fokos sütőbe toljuk, és 45-50 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.
Egy kis rókagombás quiche
Friss shiitake gomba saláta
Hozzávalók: shiitake gomba, lila hagyma, bazsalikom, rukkola, jégsaláta, olívaolaj, balzsamecet, só, bors.
Elkészítés: A gombát ecetes vízben blansírozom. A hozzávalókat felszeletelem, egy tálban összekeverem. Kevés olívaolajjal, balzsamecettel, sóval, borssal ízestem.
Erdeigombás Rizotto
elkészítés 40 perc, mennyiség 2 adag
Hozzávalók
- 1/3 alaplé , 1/3 száraz fehérbor, 1/3 rizotto rizs (500-500-500ml)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g reszeltsajt
- 5 g vaj
- só
- bors – fekete (tört)
- A gombás részhez
- 150 g gomba
- 5 g vaj
- só
- bors – fekete (tört)
- majoránna
- kakukkfű
Elkészítés:
A rízst folyamatos keverés mellett egy kis alapleven pároljuk, hogy az alaplevet mindig pótoljuk. Mikor végeztünk, belekeverjük a vajat és a sajtot.
A vöröshagymát megtisztítjuk, aprítógépbe tesszük, vagy apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk. A gombát megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Belerakjuk a vöröshagymát, és kis lángon dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a rizst, csipet sót és 2-3 percig pirítjuk.
Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát. Pár percig pirítjuk, majd ízlés szerint sóval, borssal, kakukkfűvel és majorannával ízesítjük, és készre pirítjuk.
Mikor a rizs és a gomba is elkészült, összekeverjük őket és 5 percig fedő alatt pihentetjük, majd tálaljuk.
Erdélyi Savanyú Ezergombaleves:
Hozzávalók
- Alaplé 2l
- Víz 2 liter
- Sokféle gomba 1 kg, minél több féle, annál jobb
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- Petrezselyem és /vagy zellerzöld 1 csokor
- Csombor friss vagy szárított
- Lestyán friss vagy szárított,
- Sárgarépa 1 csomag
- Fehérrépa 1 csomag
- 2-3 szem krumpli
- Almaecet ízlés szerint
- Szezámmagolaj fél evőkanál
- Szójaszósz 1 evőkanál
- só-bors
- 2 db ördögszekér gomba
- Fekete erdei sonka 10 dkg
A sokféle gomba miatt 6-8 fő adag a minimum. A hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk felrakjuk sós vízbe. Forrás után 15 perccel a megtisztított felkockázott krumplit. Majd a megtisztított gombákat. A szárított gombák nem igényelnek előáztatást. Kavargatjuk kóstolgatjuk ízesítjük. A gombák vegyesen vannak biztonságra hajtunk és minimum 20 perc főzést biztosítunk számukra.
A feltéteket- sonka, gomba vékony szeletben vajon és olíván serpenyőben megpirítjuk. A leves tálalásakor a feltétet díszítésül, ízesítésül ráhelyezzük, forrón tálaljuk.
A leves