Még mindig hosszabbodnak az éjszakák és számtalan fagyos, ködös fázós nap van előttünk, míg a tavasz ránk köszönt. A leghosszabb sötétet azonban a megújulás nyitányaként mégis ünnepléssel várjuk. Várjuk a karácsonyt, a meghitt családi pillanatait, az ajándékozást és természetesen a karácsonyi lakomákat a szülőknél, gyerekeinkkel, vagy vendégségben szeretteinknél.
Sem nem hús, sem nem hal! Sem a gomba, sem a méz nem fő étek a karácsonyi asztalnál, azonban nélkülözhetetlen kelléke az ünnepi fogásainknak. A méz, a kardamom, a gyömbér, a fahéj illata keveredik a sülthúsok illatával. A gombák köretként vagy töltelékként turbózzák a klasszikus karácsonyi fogásainkat, és az ötletelést segítjük néhány válogatott recept-linkkel:
- Nagyanyáink mézeskrémese,- nekem maizenával-kukoricaliszttel főzött krémmel, „Annuska krémese”
Wellington bélszín bizony vargányát követel, és a szarvasgombaolaj sem árt neki: „Paprika recept”
- Töltött húsok gombás töltelékessel az igaziak, borjúszegy lehet dagadó, egész pulyka, pulykamell, csirkecomb, sertészűz is: „Muskakonyhája„
- Calvadoson sült libamáj a szarvasgombával ér a legekhez, tálaláskor még melegen reszelek rá szarvasgombát és sózom. „Miele főzőiskola„.
- A fácán-esszencia levesbe tegyünk apró töltött gombácskákat, minél tovább főzöd annál intenzívebb az íze, a zöldséget és a töltött gombát az utolsó 20-30 percre tedd bele. „Cookpad recept„
- A mézespuszedli, mézeskalács, mézes-zserbó jól megfér Shrek haverjával, az angolszász Gingerbread Maizy figurával. „Nosalty video recept„
Ha belegondolsz a méz és gomba nem csak umamis ízfokozó, hanem igazi „immun- és örömturbó”, amellyel bizton átvészeled az a maradék néhány sötét, zimankós téli napot.
Most gyertek a Hunyadi téri Csarnokba, várunk a Gombaponton Terfézia szarvasgombás termékekkel, gombakészítményekkel friss gombákkal, és KulináriS Méhészet kézműves méztermékeivel! Várunk az aranyhéten rendkívüli Hétfői és Vasárnapi nyitvatartással és folyamatos kóstoltatással.