Fehér Szarvasgomba  Choiromyces

A Magyar Szarvasgomba Szövetség a Európa egyik legrégebbi, Magyarországon bőséggel elõforduló szarvasgombáját, mára kissé hátérbeszorult, elfeledett gasztronómiai csodáját, a fehér szarvasgombát (Choiromyces meandriformis) javasolta Hír védjegyre.

Hírvédjegy

A Hír Védjegy Bizottság újra összegyűlt, hogy megtekintse soron következő 8 aspiráns bemutatóját. A védjegyjelöltek a 2024.május 25-én XXVII. Böszörményi Slambuc és HÍR Védjegyes Fesztiválon, Tájházak helyszínen mutathatták be az Hír védjegye érdemes termékeiket. A fesztivál fényét nem csak a hírvédjegy jelöltek bemutató standjai, hanem a slambucfőző csaptok bográcsai, lovas és táncbemutatók, házisüteményverseny színesítették.

 

Nagy István Agrárminiszter a Hír Védjegy standokon

Pályázat

A promóciós csapatunk a Magyar Szarvasgomba Szövetség minden szegletéből képviselve volt

  • Horváth Márta (szövetségi titkár) felelt a kóstoltató falatkákért, és szövetségi kiállítási installációért.
  • Barbócz Mónika (Gombapont hálózat alapító) a tálalás és a szarvasgomba-gomba termékbemutató felelőse volt.
  • Szenyei László – (Gombapont hálózat alapítói- szarvasgombalovag, gyártás-kereskedelem)készítette a Renaissance Fehérszarvasgombás Cupákost, a kóstolót a Bizottságnak.

 

  • Pósfai Zoltán és Erdei Vajk elsőgenerációs szarvasgomba vadászok, – nincs is olyan, aki nem tőlük tanult volna, -meséltek a szarvasgombáról, a gyűjtésről és intézték a logisztikát.

  • László Sándor szarvasgombalovag (Terfézia, Gombapont hálózatalapító, gyártás-kereskedelem) a készítette „védjegy védési” prezentációt és tartotta az ismertetőt a Bizottságnak.

Palicz Sándor mesterchéf, szarvasgombalovag állt készenlétben, hogy távinterjúban ecsetelje a fehér szarvasgomba gasztronómiai jelentőségét a Bizottságnak.

A kiállítási standunkat meglátogatta a fesztivál védnöke Nagy István agrárminiszter úr és megállapítást nyert, hogy „a klímavédelem, a mezőgazdaság és az egészséges életmód kulcs, hogy (gomba)- mikorrhizált erdőkkel és mezőkkel revitalizáljuk kimerülő bolygónkat.”

 

A bíráló Bizottság számára

Dr Kisérdi Imola Hír Védjegy Bizottság Elnöke

mutatta be csapatunkat, hiszen régi jó ismerősként üdvözölte a Szarvasgombás szövetséget most már a 3 Hírvédjegy és 1 földrajzi eredetvédelmi pályázatot követően. A Jászsági Fekete Szarvasgomba Európában elsőként kapott földrajzi védettséget, mint szarvasgomba, a Terfézia édes Homoki szarvasgomba a Hír védjegy után indul a Hungaricum és földrajzi védettségért

Terfézia Hír Védjegy

és reméljük, hogy e sorban immáron a magyar Fehér Szarvasgomba, a Choiromyces következik.

Napon szárított Fehér szarvasgomba  (choiromyces meandriformis)

Hír Védjegy előnyök

A fehér szarvasgomba termékként való megjelenése, megtestesíti, materializálja a szabadtéri, kutyás sportok, egészséges mozgás, egészség, kirándulás, turizmus, gasztronómia, egészséges életmód, slow-food, fine-dining, vedd-a-hazait, idegenforgalom, vidékfejlesztés fogalomkörével összefüggő gazdasági előnyöket. . A hírvédjegy és a későbbi földrajzi védettség pedig multiplikátorként gyorsítja és katalizálja ezt a folyamatot..

A híres Hollós térkép: Fehér-Choiromices és Fekete nyári -Aestivum szarvasgomba előfordulások Magyarországon